Contracte De Colaborare Intre Firma Si Persoana Fizica
Poți alege colaborarea cu o persoană fizică printr-un contract de colaborare atunci când ai nevoie de servicii ocazionale, fără caracter repetitiv, care nu presupun o relație de subordonare între firma pe care o deții și prestator.
contracte de colaborare intre firma si persoana fizica
Contractul de colaborare este un document prin care două părți încheie un acord în vederea cooperării, pentru realizarea unui anumit proiect sau serviciu. Practic, este o înțelegere scrisă prin care se definește relația între cei care colaborează și ce responsabilități are fiecare. Contractul menționează în mod explicit termenii și condițiile de muncă și relațiile dintre cei care îl semnează.
Încheierea unui contract de colaborare este absolut vital între o firmă și o persoană fizică sau între două firme, pentru că stabilește cadrul legal prin care se desfășoară relațiile dintre aceștia, contribuind la evitarea incertitudinilor și a riscurilor.
Așadar, contractul de colaborare poate fi similar altor contracte de muncă, dar conține termeni de desfășurare diferiți între prestator și beneficiar. Pentru a fi valabil, acesta trebuie să fie semnat de ambele părți, fiecare primind câte un exemplar, după semnare și parafare. Încheierea acestuia în formă scrisă este absolut obligatorie. Pentru ulterioarele modificări care apar pe parcursul desfășurării contractului, se pot încheia acte adiționale.
Dacă ești în căutarea unui model de contract de colaborare, trebuie să știi că posibilitatea de reziliere este un alt lucru important care trebuie menționat. Principalul motiv este că atunci când una dintre părți dorește rezilierea, aceasta se va face în condițiile clar prevăzute în cadrul documentului. Dacă în contractul de colaborare nu sunt menționate metodele de reziliere, se aplică prevederile legale în vigoare.
De reținut este și faptul că o persoană angajată cu contract individual de muncă are libertatea să încheie un număr nelimitat de contracte de colaborare. Singura mențiune este aceea că nu poate avea și contract de muncă și contract de colaborare cu aceeași firmă.
Contractul de colaborare dintre o firmă și o persoană fizică presupune prestarea unor servicii ocazionale, excluzând relațiile de subordonare între beneficiar și cel care prestează. Un contract de colaborare este un document legal ce poate avea diverse grade de complexitate, în funcție de tipul lui. Spre exemplu, cel încheiat între două persoane juridice necesită reglementări mai ample, pentru ca relațiile dintre cele două să se desfășoare în cele mai bune condiții.
Există mai multe tipuri de contracte de colaborare și fiecare dintre acestea depinde de sectorul de activitate și de obiectivul final. Iată câteva dintre activitățile în care se pot încheia contracte de colaborare:
Contractul de colaborare poate fi încheiat și cu persoane fizice pentru realizarea unor proiecte care au loc ocazional. Acesta nu presupune o relație de subordonare între beneficiar și persoana care prestează, cum se intampla în cazul contractului individual de munca, ci este un acord de voință prin care se stabilesc serviciile ocazionale ce trebuie prestate. Prin urmare, acordul de colaborare nu este reglementat de Codul Muncii, ci de Codul Civil.
Din punct de vedere legal, contractul de colaborare este absolut necesar între două firme deoarece reglementează clar cum vor fi împărțite responsabilitățile și obligațiile fiecăreia și ce este de făcut în cazul în care una dintre parti dorește să se retragă din contract.
Atunci când proiectul de cooperare între două firme implică tehnologie, este important să existe prevederi specifice pentru a stabili cine deține și cine este responsabil pentru proprietatea intelectuală din cadrul proiectului, precum și pentru a stabili termenii de utilizare a proprietății intelectuale. Proprietatea intelectuală este de mai multe feluri: drepturi de autor, mărci comerciale, drepturi de design și brevete. De regulă, contractele de colaborare prevăd faptul că drepturile asupra proprietății intelectuale rămân în posesia celui care a creat-o.
În concluzie, contractul de colaborare reprezintă o modalitate simplă de prestare a anumitor servicii, fie ele ocazionale, fie de durată mai mare sau chiar nedeterminată. Acest lucru presupune cunoașterea în detaliu a ceea ce ar trebui să conțină acesta și care sunt reglementările legale în vigoare. Contractul de colaborare între firme trebuie să fie benefic pentru ambele părți, atât pentru beneficiar, cât și pentru prestator. Același lucru este valabil și în cazul diverselor contracte de prestări servicii sau de drepturi de autor, încheiate cu persoanele fizice.
Contractul de colaborare este diferit față de un contract individual de muncă, fiind în primul rând reglementat de Codul Civil și nu de Codul Muncii. Contractul implică prestarea de servicii ocazionale unde relația de subordonare între angajator și prestator nu există. Persoanele care obțin venituri din activități independente sunt cele care pot încheia un contract de colaborare. Printre ele se află cele care obțin venituri din drepturi de autor și cele care efectuează profesii liberale precum avocat, medic, arhitect, asistent medical, consultant financiar etc. De asemenea, se poate încheia un contract de colaborare cu un PFA, PFI, II și IF. În conținutul contractului de colaborare trebuie să se regăsească următoarele informații:
Orice persoana care obtine venituri independente poate furniza servicii in baza unui contract de colaborare, acesta fiind, insa, diferit de contractul individual de munca. Afla cum este reglementat contractul de colaborare, cum este impozitat venitul obtinut si care sunt clauzele obligatorii ale acestui tip de contract.
Contractul de colaborare, spre deosebire de contractul individual de munca, presupune prestarea unor servicii ocazionale de catre persoanele fizice cu o anumita firma. Ce e important de mentionat este faptul ca acest tip de contract nu este reglementat de Codul Muncii, ci de Codul Civil.
Impozitarea veniturilor obtinute prin contracte de colaborare se poate face prin retinere la sursa, iar valoarea impozitului este de 10%, din care se scade contributia la CAS. Impozitul care este retinut la sursa trebuie platit catre bugetul de stat pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
Exista o lege care sa spuna ce perioada este permisa sa existe un contract de colaborare ? Si un PFA trebuie sa aiba pe o perioada mai lunga contracte cu mai multe firme ca sa functioneze legal?Va multumesc! O zi frumoasa!
Așadar, clauzele contractului de colaborare, pentru a putea fi evitată recalificarea acestuia într-un contract de muncă, trebuie redactate într-o manieră cât mai clară care să reflecte relația de independență dintre părțile contractante și să înlăture orice relație de subordonare dintre acestea.
Recalificarea relației dintre părțile contractante poate fi asimilată din punct de vedere fiscal unui contract de muncă, aplicându-se contractului de colaborare aceleași taxe, impozite și contribuții sociale ca și unui contract de muncă. Aceste situații pot apărea în cazurile în care în contractele de colaborare se folosește un limbaj specific dreptului muncii sau se reglementează elemente specifice raporturilor de muncă.
Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații a asistat clienți în redactarea de astfel de contracte de colaborare, precum și în redactarea contractelor de muncă și recomandă redactarea sau revizuirea acestora de către un avocat specializat în dreptul muncii și drept fiscal.
buna ziua!eu vreau sa inchei un contract de colaborare sau pretari servicii sub comision !care este cea mai adecvata formulare de contract dintre o pesoana fizica si o firma.firma este din italia,iar prestarea de servicii consta in gasirea unor furnizori de peleti seriosi,cu preturi accesibile.dupa completarea contractului ce trebuie sa fac pentru ca acesta sa fie legal?multumesc anticipat
In vederea incadrarii fiscale a veniturilor, precizam ca veniturile din activitati independente includ pe langa venturile din profesii liberale, din activitati de productie, comert si veniturile din activitati de prestari de servicii, conform art. 67 din Cod fiscal. Exercitarea unei activitati independente, reglementata prin art. 67 din noul Cod fiscal, presupune desfasurarea acesteia cu regularitate, pe cont propriu si urmarind un scop lucrativ, dar o astfel de activitate desfasurata de catre o persoana fizica in scopul obtinerii de venituri pentru a fi considerata independenta trebuie sa indeplineasca cel putin 4 dintre criteriile prevazute la art. 7 punctul 3 din Codul fiscal, fiind necesara reglementarea activitatii desfasurate prin indeplinirea formalitatilor de autorizare si de inregistrare fiscala.
Persoanele fizice care desfasoara activitati independente, ale caror venituri sunt determinate in sistem real si care conduc evidenta contabila pe baza regulilor contabilitatii in partida simpla intocmesc Registrul-jurnal de incasari si plati (cod 14-1-1/b) si Registrul-inventar (cod 14-1 -2/b), reglementate prin OMFP nr. 170/2015. Alaturi de factura, persoana fizica utilizeaza registrele si formularele financiar-contabile enumerate de reglementarile contabile privind contabilitatea in partida simpla.
In ceea ce priveste contributiile sociale obligatorii, persoana fizica poate fi supusa CASS daca veniturile anuale cumulate, altele decat cele salariale ca regula, depasesc plafonul a 12 salarii minime brute pe tara, revenindu-i in aceasta situatie obligatia completarii Declaratiei unice.
3. Raportand natura prestatiei la dispozitiile art. 7 pct. 13 din Codul fiscal ce contin definitia notiunii de drepturi de autor si trimiterea la Legea 8/1996 care cuprinde la art. 7 lit. a) ca si obiect al dreptului de autor operele originale de creatie intelectuala in domeniul literar, artistic sau stiintific, oricare ar fi modalitatea de creatie, modul sau forma de exprimare si independent de valoarea si destinatia lor, cum sunt scrierile literare si publicistice, conferintele, predicile, pledoariile, prelegerile si orice alte opere scrise sau orale, rezulta ca in situatia prezentata ne putem afla in prezenta platii catre persoana fizica a unui drept de autor. Astfel, avand in vedere prevederile Legii 8/1996, va trebui analizat daca activitatea desfasurata de aceasta persoana fizica poate fi incadrata in definitia drepturilor de autor, urmand ca in aceasta situatie sa fie incheiat un contract de cesiune a drepturilor de autor, in calitate de lector putand fi recunoscuta si protejata pentru prestatiile in cadrul conferintelor si prelegerilor, ca titulari de drepturi de autor. 350c69d7ab
https://soundcloud.com/safeseso1976/sketchup-for-mac-free-hot-download